nedelja, 20. december 2009

nedelja, 13. december 2009

torek, 8. december 2009

Predstavniki folklorne skupine v Iskraemeco, d.d.

Kranj, 7.12.2009

Predstavniki naše folklorne skupine Iskraemeco, predsednica Marija Šenk, podpredsednik Klemen Špehar ter člana Tina Osterman in Erik Štempihar smo ob dvojni priložnosti - prihodu Dietra Brunnerja, novega direktorja našega sponzorja Iskraemeco, ter ob prihajajočem novem letu - zaželeli njemu veliko zdravja in uspehov v mandatu, ter podjetju dobro poslovanje v novem letu. Gospod Brunner je z zanimanjem prisluhnil predstavitvi dejavnosti in uspehov skupine, ter naši želji po ohranitvi sodelovanja tudi v bodoče, saj ponosno nosimo ime Iskraemeco kjerkoli se pojavimo, naj bo to na številnih prireditvah doma ali v tujini. Obvestili smo ga tudi o morebitni udeležitvi na turneji prihodnje leto v njegovi rodni Nemčiji, ter ga povabili na naš božično-novoletni koncert v Predoslje. Gospodu Brunnerju se, kljub številnim obveznostim, ki jih ima ob začetku njegove funkcije, iskreno zahvaljujemo za sprejem in mu tudi na tem mestu, v imenu vseh članov skupine, zaželimo prijetno bivanje v Sloveniji ter uspešno vodenje podjetja. Za izkazano naklonjenost bi se zahvalili tudi gospodu Bahaa Abdullahu, finančnemu direktorju Iskraemeca, kateremu zaradi njegovih predhodno določenih obveznosti žal nismo uspeli prenesti naših želja osebno, zato mu ob tej priložnosti želimo veliko poslovnega in osebnega zadovoljstva v novem letu. Na koncu seveda ne moremo mimo zaposlenih Iskraemeca, ki si zaslužijo zdravja in sreče, predvsem pa veliko zaupanja v uspešnost podjetja v prihodnosti.

S prijateljskimi pozdravi,


Representatives of our folklore group Iskraemeco, President Marija Šenk, Vice-president Klemen Špehar and members Tina Osterman and Erik Štempihar, at the occasion of a double opportunity - arrival of Dieter Brunner, the new CEO of our sponsor Iskraemeco, and the coming new year - wished him much health and success in the mandate, and the company good performance in coming year. Mr. Brunner attended with interest to the presentation of the activities and successes of the group, and our desire to maintain mutual cooperation in the future, as we are proudly wearing Iskraemeco brand wherever we appear in a number of events at home or abroad. He has been informed about our possible tour next year in his native Germany, and has been invited to our Christmas and New Year's concert in Predoslje. To Mr. Brunner, despite many commitments he has at the beginning of the function, we sincerely thank him for the reception, and also at this place, on behalf of all group members, wish him a pleasant stay in Slovenia and successful leadership of the company. For the favour shown so far to the group also many thanks to Mr. Bahaa Abdullah, CFO of Iskraemeco, to whom unfortunately, because of his pre-scheduled obligations, we were unable to pass our gratitude and wishes personally, so we take this opportunity to wish him all business and personal success in the New Year. At the end, of course, we can not avoid Iskraemeco employees, who sincerely desire health and happiness, and above all, a lot of confidence in the company success in the future.

With friendly regards,


Vertreter unserer Folklore-Gruppe Iskraemeco, Präsidentin Marija Šenk, Vize-Präsident Klemen Špehar und die Mitglieder Tina Osterman und Erik Štempihar, anlässlich der eine doppelte Chance - Ankunft von Dieter Brunner, der neue Direktor von unserem Sponsor Iskraemeco, und dem kommenden neuen Jahr - wünschten ihm viel Gesundheit und Erfolg im Mandat, und zur Firma gute Leistung im kommenden Jahr. Herr Brunner nahm mit Interesse die Präsentation der Aktivitäten und Erfolge der Gruppe, und unser Wunsch um pflegen die gegenseitige Zusammenarbeit in der Zukunft, wie wir stolz Iskraemeco Marke tragen, irgendwo wir auftreten an Veranstaltungen im In-oder Ausland. Wir haben ihm auch über unsere wahrscheinliche Tour informiert im nächsten Jahr in seiner Heimat Deutschland, und haben ihn zu unserem Weihnachts- und Silvester-Konzert in Predoslje eingeladen. Zu Herr Brunner, trotz vieler Verpflichtungen hat am Anfang der Funktion, wir danken ihm ganz herzlich für die Aufnahme, und noch einmal am diesem Platz, im Namen aller Mitglieder der Gruppe, wünschen ihm einen angenehmen Aufenthalt in Slowenien und die erfolgreiche Führung des Unternehmens. Um die Neigung so weit zur Gruppe gezeigt, auch vielen Dank an Herrn Bahaa Abdullah, Finanzvorstand der Iskraemeco, dem leider, wegen seiner vorgeplanten Verpflichtungen, konnten wir unsere Dankbarkeit und Wünsche nicht persönlich übergeben, wünschen ihm alle geschäftlichen und persönlichen Erfolg im neuen Jahr. Am Ende, natürlich können wir nicht umhin Iskraemeco Mitarbeiter, die wir wollen viel Glück und Gesundheit, und vor allem viel Vertrauen in den Erfolg des Unternehmens in der Zukunft.


Mit freundlichen Grüssen,

Klemen Špehar



www.folklora.si
www.iskraemeco.si

sreda, 25. november 2009

FOS 2009 je za nami...










V petek in soboto, 23. In 24. Oktobra 2009, je v Predosljeh pri Kranju potekal že VI. Mednarodni otroški folklorni festival, ali na kratko »FOS Predoslje 2009«. FOS je bil letos v znamenju prijateljstva in medsebojnega povezovanja. Da pa bi to povezovanje lahko prikazali, smo za temo izbrali »Most«. Most, ki povezuje ljudi, trdno drži prijateljstva skupaj, sklepa nova prijateljstva in, kar je najpomembnejše, druži ljudi vseh starosti, spolov in ras.
Zbrale so se skupine iz vseh koncev Slovenije, gostili pa smo tudi skupino iz Salzbura- Avstrija. Skupine in njihovi vodji so za udeležbo na festivalu prejeli tudi posebna priznanja.
Organizirane smo imeli tudi delavnice, ki so se odvijale na OŠ Predoslje.Vsebina delavnic je bila vezana na: izdelovanje ljudskih glasbil, učenju ljudskih pesmi, učenju ljudskih plesov in učenju prstnih iger.
Na ogled vsem je bila tudi razstava izdelkov, ki so jih otroci, ki so sodelovali na festivalu pridno izdelovali že pred festivalom,
Izbor za najboljše pesmi, ki so prispele na literarni natečaj, sta naredila ga. Neža Maurer slovenska književnica in g. Marko Črtalič sourednik revije Sejalec, ki sta tudi podelila posebna priznanja. Seveda pa čestitamo vsem, ki so se potrudili in ustvarili svoje pesmice.
Da pa most res povezuje ljudi, tako starejše kot mlajše, so dokazali tudi plesalci članske FS Iskraemeco in plesalci FS Iskraemeco 40+ ter osebje OŠ Predoslje, ki so se tokrat izkazali ne samo v organizaciji, ampak tudi za štedilnikom. Otrokom so pred in po končanem nastopu pripravili domače dobrote, tako je v zaodrju dišalo po prijateljstvu in seveda dobrih domačih piškotih in flancatih.
Po zaključku prireditve smo povabili mentorje in mentorice sodelujočih skupin, da se nam lahko pridružijo in prisluhnejo Mag. Metki Knific strokovni spremljevalki srečanj folklornih skupin, preko Javnega sklada Republike Slovenije za kulturno dejavnost, ki je bila tudi strokovna spremljevalka našega festivala. Bili smo zelo veseli njenih vzpodbudnih besed, kot tudi dobronamernih pripomb, ter odgovorov na zastavljena vprašanja samih mentorjev in mentoric. Prejeli smo tudi pisno oceno festivala.
Trudimo se, da bi festival pridobival na kvaliteti, a ohranjal otroško razigranost, preprostost, da bi se otroške skupine in njihovi mentorji radi vračali na naš festival. Pripravili smo posebno brošuro festivala in izdelali tudi DVD.
Zato se ORGANIZACIJSKI ODBOR še enkrat zahvaljuje vsem, ki ste nam kakorkoli pomagali in pripomogli, da smo VI. Mednarodni otroški folklorni festival »FOS Predoslje 2009« z vašo pomočjo v zadovoljstvo vseh, tudi izpeljali.

torek, 13. oktober 2009

Vabilo na VI. Mednarodni otroški folklorni festival - FOS 2009

Vabimo Vas na VI.Mednarodni otroški folklorni festival

"FOS Predoslje 2009",
ki bo v petek, 23. oktobra 2009, ob 17. uri in
soboto 24.oktobra 2009, ob 13. uri
v Kulturnem domu Predoslje.

Vljudno vabljeni


Otroška FS-SALZBURG (Avstrija)

Otroška FS ISKRAEMECO

Otroška FS PREDDVOR

Otroška FS ROŽMARIN

Mlajša otroška FS OŠ PREDOSLJE

Otroška FS KAMNITI MOST

Otroška FS OŠ LJUDEVITA PIVKA

Otroška FS MKD. SV CIRIL IN METOD (Kranj)

Otroška FS AVRIKELJ

Otroška FS FACKA

Otroška FS BESNICA (Lj. Zalog)

Otroška FS pri OŠ ŽELEZNIKI




sobota, 26. september 2009

Vpis 2009/2010 FS ISKRAEMECO člani

Skupaj bomo plesali, peli, igrali in potovali

V FOLKLORNI SKUPINI ISKRAEMECO!

VPIŠI SE!

v petek, 2. oktobra 2009 v Osnovni šoli Predoslje od 19.00 do 20.30 ure!


www.folklora.si

Povabi svoje prijatelje, znance, obvesti vse, ki želijo postati člani našega društva!

torek, 18. avgust 2009

Naaaj dan 2009

Krajevna skupnost Predoslje in društva, ki delujejo v vasi Predoslje in Suha, bodo tudi letos pripraviti tradicionalno prireditev
NAAAJ DAN 2009.


Dogajanje v idilicnem okolju prelepe vasi Predoslje bo potekalo
v soboto 29.08.2009 in nedeljo 30.08.2009.


Obiskovalci si bodo v soboto lahko ogledali prikaz delovanja
Slovenske vojske, Policije, Gasilsko reševalne službe, Sveta za preventivo v prometu, Enote psov za reševanje v naravnih nesrecah.
Zabava za najmlajše pa bo na voljo v pravljični deželi. Popoldansko dogajanje se bo pričelo ob 15.00 uri, končalo pa z mednarodnim Moto showom štirikolesnikov, kjer bodo tekmovalci izvajali skoke preko vozil in druge vragolije.
V nedeljo, 30.08.2009 se bo program pričel ob 15. uri s povorko pihalnih orkestrov in starodobnih vozil skozi Predoslje.
Od 16.00 ure bodo sledile glasbene točke pihalnih orkestrov in predstavitev starodobnih vozil.
Na prizorišču v idiličnem okolju bo prikazano delovanje vseh delujočih društev v vasi in društev okoliških občin, na stojnicah obrtnikov pa bo moč kupiti izdelke domače obrti.


Za vecerno zabavo bodo poskrbeli:
Pop Design,Veseli Svatje,Dj- seba,in Filip Kocjancic,Manca Špik, Juhubanda.
Ob polnoci pa ŠE DALJŠI, ŠE LEPŠI OGNJEMET kot lani!
Tudi letošnji Naaaj dan je uvod v Zoisove dneve, ki bodo potekali septembra v vasi Predoslje.


Postani oboževalec na Facebook-u.

nedelja, 26. julij 2009

Turneja v Turčijo

»Z našo glasbo in plesi bomo oznanili svetu, da lahko živimo pod istim nebom v miru in harmoniji« je bil moto 4. mednarodnega Kucukcekmece Lake festivala v turški prestolnici Istanbul.

Na povabilo turške sekcije CIOF-a je z letalom 10. julija 2009 tja odpotovala 30-članska Folklorna skupina Iskraemeco na enotedensko turnejo. Organizator je k sodelovanju na festival od 11. do 17. julija v Kucukcekmece, umetniško in kulturno središče Istanbula, povabil folklorne skupine iz 12 držav: Belorusije, Kitajske, Indije, Italije, Koreje, Litvanije, Makedonije, Malezije, Romunije, Slovenije, Španije in Turčije, katere so vsaka na svoj način prikazale svojo kulturo, ljudske plese in tradicionalno umetnost. Večer za večerom so se na obrežju jezera pred skoraj deset tisoč glavo množico vrstili nastopi folklornih skupin, ki so od sončnega zahoda do poznih nočnih ur navduševale obiskovalce.

Poleg večernih nastopov na festivalu je folklorna skupina sodelovala na povorki in položitvi venca ustanovitelju moderne Turčije Ataturku in nastopu v osrednji blagovni hiši, predstavnike pa je sprejel tudi župan mesta. Seveda ni manjkalo družabnih srečanj. Vsak večer sta dve skupini predstavili drugim udeleženkam svoje plese, glasbo, nošo in tradicionalno domačo jed, ki so jo morali skuhati folkloristi sami. Italijani so se predstavili seveda z makaroni, Slovenci pa s tenstanim (uradno praženim) krompirjem, ki je (verjeli ali ne) hitro pošel v evroazijske želodce.


Organizator je v sončnih in vročih julijskih dneh poskrbel tudi za ogled zanimivosti turške prestolnice in bližnje okolice. Slikovit izlet z ladjo po bosporski ožini je nudil edinstven pogled: na eni strani Evropa, na drugi Azija. Ogled veličastne cerkve Hagie Sophie v Istanbulu (sedaj muzej) je pokazal vso razsežnost konglomerata krščanskega in muslimanskega sveta. Seveda brez starega trgovskega bazarja ni šlo.


S turnejo smo bili zelo zadovoljni. S ponosom smo predstavili Slovenijo in del njene kulturne dediščine, z udeleženci in organizatorji pa navezali vrsto prisrčnih stikov.

Dušan Stanjko

torek, 23. junij 2009

Članska skupina na Festivalu Folklore Global 2009

V mesecu juniju je članski del FS ISKRAEMECO odšel na 4-dnevno turnejo v Gradec, Avstrija. Udeležili smo se mednarodnega festivala Folklore Global 2009, ki je potekal od 10. do 14.junija in poleg predstavnikov Švedske, Madžarske, Slovaške, Škotske in seveda Avstrije ponosno predstavljali barve in note Slovenije.





Gostujoče družine so nas toplo sprejele v vasici Hitzendorf, kjer smo bili nastanjeni. Vasica je znana po češnjah in češnjevcu. V času festivala smo dnevno nastopali, si ogledali mesto Graz, se spoznavali z 'našimi družinami' in navezovali stike s preostalimi skupinami. Veliko se je pelo in preplesalo, ustvarile so se mednarodne vezi in lepi trenutki.



Proti koncu turneje smo zadovoljno ugotavljali, da je največji uspeh nastopati, ko si nekje tako lepo in z navdušenjem sprejet, kot se je to nam zgodilo v sosednji Avstriji. Vezi se bomo trudili ohranjati še naprej, saj je dobra volja največji motiv za nadaljno ustvarjanje.




Tekst:
Sandra Osterman
Foto:
Branka Kunstelj