ponedeljek, 24. december 2007

Otroške sanje, Božiček in Dedek Mraz

Predoslje, 22.12.2007

Počasi se bližamo veselemu praznovanju ob koncu leta. BOŽIČEK in DEDEK MRAZ že pridno obiskujeta otroke. V soboto sta prišla v goste tudi v kulturni dom Predoslje. Vendar ta obisk ni potekal brez zapletov – Božiček je namreč že takoj ob prihodu izgubil svojega palčka. Še na srečo da sta imela ta dva decembrska moža darila lepo pri sebi. Saj se vendar ne spodobi, da bi v goste prišla praznih rok. Gledalcem sta prinesla pravcato revijo otroških folklornih skupin.


Otroci STAREJŠE OTROŠKE FOLKLORNE SKUPINE OŠ PREDOSLJE so Božičku zapeli pesmico Veseli čas prihaja in mu zaplesali zibenšrit. Vse skupaj pa jih je posebej za ta praznični čas naučila njihova mentorica Anita Vrtač Pičman.


Kako potolažiti Božička in razveseliti Dedka Mraza najbolje vedo najmlajši. MLAJŠA OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA OŠ PREDOSLJE je s svojo mentorico Vesno Šter pripravila splet igric Vitje kače, Zavijat polža in Most. Božička pa so naučili tudi kdaj medved spi, tako da se bo lahko takrat mirno sprehajal po gozdu.


Za prazen želodček in čevlje, uničene na dolgi poti Dedka Mraza pa so poskrbeli mlinarji, peki in šuštarji. Vse te stare obrtnike je na odru predstavila MLAJŠA OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA ISKRAEMECO pod vodstvom mentorice Urške Lukman.


Zima zima bela…Kako lep je pogled na belo pokrajino. Lep pa je bil tudi pogled na snežno bele noše plesalcev in plesalk STAREJŠE OTROŠKE FOLKLORNE SKUPINE ISKRAEMECO, ki so z nekaj plesi iz Bele krajine Božičku in Dedku Mrazu predstavili še en prijeten delček naše Slovenije. Po plesni dediščini so se sprehodili skupaj z mentorico Urško Lukman.


Božiček in Dedek Mraz morata vsako leto obiskati zelo veliko različnih pokrajin po svetu. Z namenom, da si bosta našo prelepo gorenjsko dobro zapomnila jima je MLADINSKA FOLKLORNA SKUPINA ISKRAEMECO, pod vodstvom Teje Sušnik, Urške Lukman in Jožeta Šenka, pripravila splet veselih in poskočnih domačih plesov.


Vedno sta Božiček in Dedek Mraz tista, ki prinašata darila. Tokrat je bilo drugače. Otroci so zanju pripravili prav posebno presenečenje. Vsi nastopajoči so se jima pridružili na odru in zaplesali rašplo.


Otroci so se zahvalili na svoj način. Dedek Mraz in Božiček pa sta se zahvalila vsem, ki so sodelovali pri njunem obisku: krajevni skupnosti Predoslje, KUD – u Predoslje, osnovni šoli Predoslje in seveda nenazadnje folklorni skupini ISKRAEMECO.

»Pojdite v novo leto veseli in nasmejani« pa je otrokom uspešno leto 2008 z veliko čokoladno torto voščil kuhar Tomaž.

Tik pred odhodom naših dveh mož pa smo za odrom našli tudi stokajočega (pojedel je namreč preveč sladkarij) palčka.

Božiček in Dedek Mraz sta bila nad novico da smo našli palčka tako navdušena, da sta se z veseljem postavila med mlade folklornike in se z njimi slikala za lep spomin.


Urška Lukman