ponedeljek, 2. junij 2008

Al hotla bi z mano plesati?

Predoslje, 26. april 2008

KONCERT OB 30 – LETNICI DELOVANJA
FOLKLORNE SKUPINE ISKRAEMECO

Tri desetletja delovanja niso mačji kašelj in tako obletnico je potrebno obeležiti na način, ki ostane v spominu. Svoje praznovanje smo obeležili na zanimiv način. Rdeča nit koncerta ali kar predstave z naslovom »Al hotla bi z mano plesati?« je bila zgodba o starejšem paru, ki ostane na stara leta sam, ker so se otroci razselili po celi Sloveniji. Starša Gašper in Urša (Tomaž Rehberger in Nuša Zadražnik) na predvečer zlate poroke razpravljata o tem kakšna je njuna zapuščina otrokom. Preko večera se na obisku zvrstijo otroci, vnučki in prijatelji z vasi. Paru naredijo lepo presenečenje in tih sobotni večer spremenijo v veselo zabavo.
Na dvorišču se odplešejo gorički, prekmurski, obrtniški, primorski, belokranjski, gorenjski in meščanski plesi. Na plano pa pride tudi stara Gašperjeva strast – tamburaši.























V sklopu praznovanja pa je bila v kulturnem domu Predoslje na ogled prav posebna razstava. Razdeljena je bila na dva dela. Fotografije na stopnišču so prikazovale kostume po slovenskih pokrajinah. Modeli na fotografijah so se slikali v zanimivih življenjskih situacijah, prikazani pa so tudi detalji posameznega oblačila in zanimiva pokrivala. Ta sprehod po folklornih kostumih je pripeljal obiskovalca do razstave originalnih starih oblačil. Največ pozornosti je bila deležna ženska poročna obleka iz leta 1900.














Vsi, ki ste zamudilo prvo predstavo vabljeni na ogled ponovitev v septembru.

Urška Lukman